Hlavná stránka Ľudový Parlament Registrácia

Prihlásenie


Vitajte, Volič/ka | RSSSobota, 27.04.2024, 09:49:00
Ponuka stránky

Kategórie
Ľudový Parlament - NÁVRHY ZÁKONOV [13]
Aktuálne k dianiu na Slovensku a k požiadavke verejnosti podieľať sa na tvorbe Zákonov sme vytvorili tieto stránky, kde vám bude umožnené navrhovať nové, alebo pretvárať už existujúce Zákony a formovať ich do konečnej podoby.
Ľudový parlament - diskusia [19]
Na tejto stránke môžete vyjadrovať svoje názory k politickým udalostiam na Slovensku. Môžete chváliť, či kritizovať konanie vlády a parlamentu SR, vyjadrovať sa k navrhovaným, alebo už schváleným zákonom. Môžete navrhovať aj vaše vlastné znenie zákonov a zdôvodniť opodstatnenosť vášho návrhu.
Ľudový súd - rozsudok vyneste sami [14]
Ak vám ”leží v žalúdku” nejaká známa kauza, či sa vám osobne stala nespravodlivosť, alebo viete o niekom, kto si nevie poradiť so svojim problémom, načrtnite ho na tejto stránke - budeme vašou ”bútľavou vŕbou”. My ostatní ho preberieme v Komentároch a možno vám aj dobre poradíme - viac hláv, viac rozumu. Vaše príspevky uvidia všetci tí, ktorým ich dovolíte vidieť vo vašich nastaveniach.
Ľudový Parlament - Utópia [18]
Môžete pridávať aj príspevky, ktoré neopisujú situáciu aká v skutočnosti je, ale aká by mala byť. Príklad: ”Štátnym hmotným rezervám boli navrátené platinové sitká a aktéri tejto kauzy sa dobrovoľne priznali na polícii ku všetkým svojim majetkovým podvodom.”
Ľudové remeslá - ponuka a dopyt domácich výrobkov [0]
Na tejto stránke máte možnosť prezentovať svoje výrobky, nový, alebo použitý tovar na predaj, alebo len zverejniť to, čo vás potešilo, alebo čím ste urobili radosť sebe a svojim blízkym.
Ľudový Parlament - Hlasovanie [1]
Máte možnosť byť „tieňovými” poslancami a riešiť paralelne so Slovenským parlamentom aktuálne otázky Hlasovaním. Tu uvidíte, či sa vôľa ľudu zhoduje s vôľou našich volených zástupcov, ktorí riadia NÁŠ štát. Koľko svojich priateľov prizvete, s toľkými môžete zdieľať vaše názory. Za obsah vašich príspevkov Ľudový Parlament ZODPOVEDÁ a preto vás žiadame o dodržiavanie stanovených pravidiel.

Verejný chat
 
200

Vaše Hlasovanie
Ohodnoťte našu stránku
Všetky odpovede: 53

Štatistiky

Počet všetkých pripojených: 1
Hostia: 1
Užívatelia: 0

Diskusia
Hlavná ponuka » 2012 » Október » 21 » KlárkaĽudovýParlament
20:01:24
KlárkaĽudovýParlament

Vreckári zmenili taktiku, kradnú v skupinách


Vreckoví zlodeji denne na Slovensku okradnú najmenej päť ľudí. Hoci je to dosť, v tomto naša krajina našťastie za svetovým trendom zaostáva. Tam vreckových krádeží pribúda, za čo môže podľa odborníkov aj to, že čím ďalej viac ľudí so sebou nosí cenné a ľahko ukradnuteľné veci. U nás polícia zaznamenala v porovnaní s minulým rokom ich pokles.

Vreckových zlodejov zaujímajú najmä peniaze a hodnotné veci, ktoré môžu speňažiť. Kradnú peňaženky, mobily alebo kabelky. Okrem peňazí je pre nich zaujímavý aj ďalší obsah peňaženky. "Vedia totiž zneužiť aj osobné doklady či platobné karty," vysvetľuje policajný hovorca Michal Slivka.

Šanca, že okradnutý niečo zo svojich vecí ešte niekedy v živote uvidí, je nepatrná. Drobní zlodeji už dávno vypustili staré triky, keď ich poznávacím znamením bola šatka alebo iný kus oblečenia prehodený cez ruku. Rovnako neplatí, že sa pohybujú sami. Dnes kradnú v skupinkách a každý má presne určené, čo má robiť. Bezpečnostný analytik Milan Žitný hovorí, že zvyčajne fungujú tak, že jeden z diaľky stráži a dáva pozor, aby zostal zvyšok partie nepozorovaný, druhý upútava pozornosť a tretí berie.

"Voči tomu je naozaj možné bojovať. Ak majú takéto skupiny svoje obľúbené miesta, tam by mala polícia začať operovať a posilňovať hliadky," hovorí Žitný. Podľa neho však úplné vytlačenie vreckárov je nemožné.

Obľúbenou technikou zlodejov je, že jeden zo skupiny pred svojou obeťou náhle zastane, čím docieli kontakt a odpúta pozornosť. Jeho pomocník narazí do vyhliadnutej obete a nepozorovane ju okradne. Často sa k tomuto tímu pridáva štvrtý človek, ktorému vreckár svoj úlovok rýchlo odovzdá, aby s ním mohol utiecť do bezpečia. Takémuto scenáru napomáhajú otvorené kabelky, tašky s otvoreným vrchom či vrecká s trčiacou peňaženkou či iným cennosťami.

Skúsený vreckár dokáže obsah vrecka nepozorovane vyprázdniť aj v bez ďalšieho komplica a v dave bez problémov prehrabe aj nákupnú tašku. Podľa polície najčastejšie miznú práve peňaženky či mobily.

"Ľudia by nikdy nemali nosiť peňaženku, cennosti alebo osobné doklady na miestach, kde je k nim ľahký prístup, napríklad v zadných vreckách nohavíc, vonkajších vreckách búnd, kabátov, tašiek a kabeliek, taktiež v kapsičkách pripnutých na opaskoch, nákupných košíkoch a podobne," vystríha Ján Palčik poverený zastupovaním náčelníka Mestskej polície v Košiciach. Podľa jeho slov by sa tašky či kabelky s peniazmi nemali vôbec nosiť voľne prevesené cez rameno alebo ruku, peniaze by mali byť uložené oddelene. Častou chybou je podľa neho tiež písanie PIN kódu na papierik priložený k platobnej karte.

"Pokiaľ vznikne v obchode, na ulici, v hromadnom dopravnom prostriedku alebo na zastávke tlačenica, je potrebné mať svoje veci pod priamym fyzickým kontaktom a dohľadom, pretože tlačenice sú často umelo vyvolané práve skupinou vreckových zlodejov," vystríha Palčik.

Hoci si polícia pri ochrane pred vreckármi pomáha aj monitorovacími kamerami či preventívno-bezpečnostnými akciami, mestskí policajti varujú, že najlepšou prevenciou je ostražitosť ľudí. "Na inkriminovaných miestach môže byť aj niekoľko policajných hliadok a nepomôže to, ak sú samotní ľudia neopatrní," pripúšťa Palčik.

Hovorkyňa banskobystrickej mestskej polície Marianna Belancová tvrdí, že prítomnosť mestských policajtov má viac preventívny účinok. Dodáva, že v rámci prevencie vykonáva mestská polícia preventívne aktivity zamerané na predchádzanie drobných krádeží napríklad pre seniorov.

Do začiatku minulého mesiaca zaznamenala polícia 1 317 prípadov vreckových krádeží, ktoré vyhodnotila ako trestný čin, čo je o 64 prípadov menej ako v rovnakom období minulého roka. "Je to dané najmä efektívnym a správnym plánovaním hliadkovej a obchôdzkovej služby polície," hovorí Slivka s tým, že viac policajtov v uliciach sa snaží zameriavať sa najmä na vytypované miesta, na ktorých ku krádežiam dochádza najčastejšie. Tými sú hlavne rušné miesta, ako sú preplnené autobusy MHD, nákupné centrá, trhoviská, či rôzne kultúrne a športové podujatia, ktoré im umožňujú pohybovať sa nepozorovane.

Téme vreckárov sa nedávno venoval aj renomovaný denník The Wall Street Journal, ktorý skonštatoval, že vreckoví zlodeji po celom svete slávia návrat. Ako uviedol, v Londýne za posledné dva roky stúpol počet vreckových krádeží až o 20 percent, policajné hliadky museli posilniť aj v parížskom múzeu Louvre. Kým v Taliansku sú zlodeji známi tým, že používajú nože na rozrezanie kabelky a dokonca aj zadných vreciek mužských nohavíc, v Rusku majú ešte premyslenejšiu taktiku. Začali tam totiž obratom vracať "nájdenú" peňaženku po tom, čo si oskenovali kreditné karty, pričom dúfajú, že obeť potom krádež nenahlási a nezablokuje kreditky, čo im umožní urobiť niekoľko transakcií na účet okradnutého. V nórskom Osle zase polícia na vreckárov upozorňuje vopred, v turistických oblastiach rozdáva letáky s varovaniami.





Kategória: Ľudový súd - rozsudok vyneste sami | Zobrazenia: 460 | Vložil užívateľ: Klárka_Ľudový_Parlament | Hodnotenie: 5.0/2
Zdieľať na stránke:
Len registrovaní užívatelia môžu pridávať komentáre.
[ Registrácia | Prihlásenie ]
Formulár prihlásenia

Vyhľadávanie

Kalendár
«  Október 2012  »
NePoÚtStŠtPiaSo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Archívne položky

Spriatelené stránky
  • Vytvoriť novú stránku
  • Priame prepojenie
  • Bezplatné online hry
  • Ukážkové video
  • Všetky HTML kódy
  • Odporúčané prehliadače

  • Vytvoril: Drascor® © 2024